Ο Ρόμπερτ Λούης Στήβενσον και η Σαμόα


    Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα. Είναι ο 26ος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Το γράψιμό του έχει φανατικούς φίλους αλλά και επικριτές ιδιαίτερα ανάμεσα στα νέα κύματα του 20ου αιώνα που τον βρίσκουν παιδικό και ανάλαφρο. Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία του φαίνεται πως ξαναβρίσκουν την τεράστια απήχηση του 19ου αιώνα. Είναι ο Ρόμπερτ Λούης Μπάλφουρ Στήβενσον. Μερικά από τα έργα του: Το νησί των θησαυρών, Δρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, ο άρχοντας του Μπαλαντρέ, το μαύρο βέλος, Ιστορία των δύο ρόδων.
     Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 13 Νοεμβρίου 1850. Ένα δυνατό και όλο νεύρο μυαλό σε ένα ασθενικό σώμα. Σπούδασε μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ακολουθούσε τον επίσης μηχανικό πατέρα του στις επιθεωρήσεις που έκανε σε φάρους και σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Αγάπησε τα ταξίδια και ερωτεύθηκε παράφορα την Φάνη Όσμπορν. Θα φτάσει μέχρι το Σαν Φραντσίσκο για να την βρεί, εκεί όμως προσβάλεται και από φυματίωση κάτι που καταβάλει το ήδη ασθενικό σώμα του.
     Παντρεύτηκε την Φάνη και γύρισαν στην Σκωτία όπου όμως το κλίμα αποδείχθηκε ολέθριο για την λαβωμένη υγεία του.

     Ξεκίνησαν τότε τα ταξίδια ψάχνοντας για έναν τόπο με κλίμα τέτοιο που θα επέτρεπε στον Ρόμπερτ Στήβενσον να επιβιώσει.

    
 Το 1890 φθάσανε στα νησιά της Δυτικής Σαμόα όπου ανακάλυψαν έναν επίγειο παράδεισο.
Το σπίτι του Ρόμπερτ Λούης Στήβενσον στην Σαμόα
Εδώ πέρασε ο ασθενής λογοτέχνης μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια της σύντομης ζωής του. Σε ηλικία 44 ετών στις 3 Δεκεμβρίου 1894 ο Στήβενσον πέθανε ξαφνικά. Είχε αγαπήσει τα νησιά αυτά και οι ιθαγενείς τον είχανε λατρέψει. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί εκεί στην κορυφή του λόφου από όπου υπήρχε πανοραμική θέα του νησιού.
Ο τάφος του συγγραφέα στην κορυφή του λόφου

 Οι ιθαγενείς συνόδεψαν την σορό του μέχρι την κορυφή του λόφου όπου τάφηκε.

Δημήτρης Περδίκης 


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου