Πάφος – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης


Για το 2017 η Πάφος έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η «Πάφος 2017» λοιπόν θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια του έτους 152 έργα και περισσότερες από 300 δράσεις και εκδηλώσεις. Ένας πραγματικός πλούτος πολιτιστικών γεγονότων φιλοδοξούν να αναδείξουν την Πάφο σε ένα ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού. Διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η πόλη αυτή της Κύπρου ήταν και είναι μία εστία πολιτισμού.
Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, στις 28 Ιανουαρίου, σηματοδότησε την αρχή των πολιτιστικών ενοτήτων «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου», «Στάδια του Μέλλοντος» και την πλατφόρμα «Η Σκηνή που Ταξιδεύει». Ανάμεσα στα άλλα την 1η Μαΐου η Πάφος θα υποδεχθεί την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου σε ένα μοναδικό κονσέρτο και την 1η Ιουλίου το «Καλοκαιρινό Γεγονός» με πλήθος από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
    Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν στις 24 Μαρτίου μία αναμνηστική σειρά τριών γραμματοσήμων για την Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι 3 αξίες της σειράς (€ 0.64 Χ 3 = 1.92), τυπωμένες ενωμένες σε ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την αρχαιότητα και τα μνημεία του πολιτισμού, την θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον. Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Νίκο Ιεροδιακόνου, από την Λευκωσία και τυπώθηκε σε πολυχρωμία όφσετ στην Αθήνα από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ σε φυλλαράκια των τεσσάρων τριπτύχων, σε ποσότητα 64.000 σειρών.
    Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν μία πρόταση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη με πρώτη πρωτεύουσα την Αθήνα το 1985, την Θεσσαλονίκη το 1997, την Πάτρα το 2006 και τώρα η Πάφος, παίρνει την σκυτάλη, 4η πρωτεύουσα του ελληνισμού και 1η στην Κύπρο.


Δημήτρης Περδίκης 
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου