Η νίκη που δεν ήλθε, το γραμματόσημο που δεν κυκλοφόρησε


     Ήταν 2 Ιουνίου 1971, ακριβώς πριν 46 χρόνια. Το τηλέφωνο χτύπησε και μια φωνή ακούστηκε να λέει «Τα γραμματόσημα πρέπει να καούν όλα».
     Ας πάμε όμως λίγο καιρό πιο πριν. Να δούμε την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού που πραγματοποιεί μια εκπληκτική πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Νικώντας την μία ομάδα μετά την άλλη, νικάει τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και φτάνει στην αναμέτρηση με τον ολλανδικό Άγιαξ. Σε αυτόν τον αγώνα με νίκη του ο Παναθηναϊκός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ευρώπης. Ενθουσιασμός κυριαρχεί στην Ελλάδα και στον απανταχού ελληνισμό γενικότερα. Αδιανόητο σε όλους φαίνεται μετά από την συγκλονιστική αυτή πορεία, ο Παναθηναϊκός να μην κερδίσει.
  Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού την εποχή αυτή ήταν ο συνταγματάρχης καταδρομών Κωνσταντίνος Ασλανίδης, άτομο πανίσχυρο. Ο ίδιος καλεί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να ετοιμάσουν ένα γραμματόσημο που θα κυκλοφορήσει με το τέλος του αγώνα και με νίκη του Παναθηναϊκού. Η αντίθετη έκβαση του αγώνα θεωρείτο απλά αδιανόητη.
   Ο γνωστός χαράκτης Παναγιώτης Γράβαλος ετοίμασε ένα γραμματόσημο αξίας 4.50 δραχμών, όσο ήταν το ταχυδρομικό τέλος απλής επιστολής για την Ευρώπη. Εικονίζει έναν παίκτη του Παναθηναϊκού και έναν του Άγιαξ να διεκδικούν την μπάλα με φόντο τον χάρτη της Ευρώπης. Το τριφύλλι του Παναθηναϊκού στην άνω αριστερή γωνία συμπληρώνει την εικόνα.
    Το απόγευμα της 2ας Ιουνίου 1971 όλοι περίμεναν τον αγώνα. Το κεντρικό ταχυδρομικό γραφείο της Αθήνας είχε εντολή, με το σφύριγμα της νίκης να ανοίξει και να αρχίσει την πώληση του γραμματοσήμου.
Το τέλος του αγώνα βρίσκει τον Άγιαξ νικητή επί του Παναθηναϊκού με 2-0.
Η διαταγή ήλθε αμέσως με ένα τηλεφώνημα. «Τα γραμματόσημα πρέπει να καούν όλα». Το γραμματόσημο θα μπορούσε βέβαια να κυκλοφορήσει. Η λεζάντα του ήταν «ΚΥΠΕΛΛΟΝ 1970-71 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ». Πουθενά δεν έγραφε «ΝΙΚΗΤΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» ή κάτι παρόμοιο. Όμως η συναισθηματική φόρτιση μετά τον αγώνα οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
    Μερικές ημέρες πριν από τον αγώνα ο γνωστός αθλητικογράφος Γιάννης Βανδώρος είχε πάρει συνέντευξη από τον Ασλανίδη ο οποίος τον είχε ενημερώσει για το γραμματόσημο και του είχε δώσει μια τετράδα για να το παρουσιάσει στην εφημερίδα.
    Στις 3 Ιουνίου, την επομένη του αγώνα, στο «Βήμα» υπήρχε σύντομο άρθρο για το γραμματόσημο που δεν κυκλοφόρησε, μαζί με την φωτογραφία του. Την ίδια ημέρα ο Ασλανίδης τηλεφώνησε στην δημοσιογράφο και του ζήτησε να επιστρέψει τα γραμματόσημο επειδή θα πήγαιναν όλα για καύση.
Ο Βανδώρος του είχε απαντήσει πως του διέρρηξαν το γραφείο και του αφαίρεσαν την τετράδα του γραμματοσήμου. Αλήθεια η πρόφαση, ότι και αν ήταν, μία τετράδα διασώθηκε από την πυρά, χωρίς να είναι γνωστό που μπορεί να βρίσκεται τώρα και χωρίς να αποκλείεται να έχουν διασωθεί και άλλα. Όμως στα 46 αυτά χρόνια που πέρασαν, ούτε ένα δεν εμφανίστηκε στο φιλοτελικό στερέωμα. Πριν από αρκετό καιρό ένα φωτογραφικό δοκίμιο του γραμματοσήμου με την υπογραφή του Παναγιώτη  Γράβαλου είχε εμφανιστεί σε κάποια δημοπρασία. Όμως πριν από την διενέργεια της δημοπρασίας είχε αποσυρθεί για άγνωστους λόγους.
    
 Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ιωακείμ Χαλβατζιδόπουλο, διακεκριμένο φιλοτελιστή, με βραβευμένη, σε πολλές ανά τον κόσμο εκθέσεις, συλλογή με θέμα το ποδόσφαιρο. Ο κ. Χαλβατζιδόπουλος σε συνάντησή μας μου ανέφερε πλείστες πληροφορίες στις οποίες βασίστηκε το άρθρο αυτό. Τις γνώσεις του σε αυτό το θέμα τις έχει αναπτύξει και σε άρθρο στην φιλοτέλεια. Τεύχος 651, σελίδες 250-253.


Δημήτρης Περδίκης    
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου