Η μάχη της Ηλεκτρικής



Στις 11 Οκτωβρίου 2017 κυκλοφόρησε μία νέα σειρά από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τον πιο πάνω τίτλο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό προσπέκτους η σειρά αυτή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΔΕΗ Α.Ε. στα πλαίσια της απόφασης της διοίκησής της να ορίσει την 13η Οκτωβρίου ημέρα μνήμης της μάχης της Ηλεκτρικής και επίσημη αργία για την επιχείρηση. Επίσης διοργανώνεται ιστορική έκθεση στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, εκεί όπου έλαβε χώρα η μάχη αυτή, πριν 73 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου 1944, ανάμεσα σε αντιστασιακούς μαχητές και γερμανικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί επιτιθέμενοι είχαν ως στόχο την καταστροφή του εργοστασίου που ηλεκτροδοτούσε την Αθήνα, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου τους, της καταστροφής όλων των υποδομών πριν από την αποχώρησή τους.
Κυκλοφόρησαν δυο γραμματόσημα και δυο μπλοκ σε σχέδια της Θεανούς Βενιέρη, τυπωμένα από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε φύλλα των 25 γραμματοσήμων και με παραστάσεις και ποσότητες ως εξής:

0.50 € Μνημείο Πεσόντων, έργο του Χρήστου Καπράλου   1.500.000 τεμ.
1.00 € Η Μάχη της Ηλεκτρικής, χαρακτικό του Θ. Μώλου  1.500.000 τεμ.
Το κάθε γραμματόσημο κυκλοφόρησε και ως μπλοκ σε 7.000 ζεύγη.
Διατίθενται από τα ΕΛ.ΤΑ και φάκελοι α’ ημέρας κυκλοφορίας, κάρτες μάξιμουμ και ιδιαίτερες συσκευασίες της έκδοσης.
Θα αρκεστώ σε μια παρατήρηση μόνο: Αναγράφεται στο προσπέκτους «Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, Επέτειοι – Γεγονότα (Η Μάχη της Ηλεκτρικής)». Η σειρά αυτή όπως κυκλοφόρησε με δυο γραμματόσημα και δυο μπλοκ και ενός κοινού θέματος είναι μία αυτούσια αναμνηστική σειρά όπου το «επέτειοι – γεγονότα» που αναγράφεται και επαναλαμβάνεται παντού ως κάποιο θέσφατο, δεν έχει καμία θέση, αποτελεί έναν άνευ ουσίας πλεονασμό που μόνο σύγχυση ή και κάποιο χαμόγελο μπορεί να φέρει στους αναγνώστες του προσπέκτους ή της ανακοίνωσης.


Δημήτρης Περδίκης 
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου