Προσωπικό Γραμματόσημο για την έκθεση ΕΡΜΗΣ 2017

 
Στις 28 Οκτωβρίου ως 5 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Νέα Χαλκηδόνα η πανελλήνια έκθεση γραμματοσήμου ΕΡΜΗΣ 2017, συνδιοργάνωση της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών και του συλλόγου «Οι Φιλοτελιστές των Αθηνών». Η έκθεση ήταν επετειακή των 80 χρόνων από την ίδρυση της Φ.Ε.Α. (1937-2017).
Τα ΕΛ.ΤΑ. κυκλοφόρησαν ένα προσωπικό γραμματόσημο, χρησιμοποίησαν 2 αναμνηστικές σφραγίδες και διέθεσαν αναμνηστικούς φακέλους για την έκθεση. Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης και στις 2 Νοεμβρίου (ώρες 17.00 ως 20.00) λειτούργησε στον χώρο προσωρινό ταχυδρομικό γραφείο το οποίο σφράγιζε τα ταχυδρομικά αντικείμενα με τις αναμνηστικές σφραγίδες.

Στις 28 Οκτωβρίου χρησιμοποιήθηκε αναμνηστική σφραγίδα για τα 80 χρόνια της Φ.Ε.Α. 
και στις 2 Νοεμβρίου η 2η αναμνηστική σφραγίδα με αναφορά στους Φιλοτελιστές των Αθηνών. Τα ΕΛ.ΤΑ διέθεσαν προς € 0.50 έκαστο, αναμνηστικούς φακέλους, δυο διαφορετικούς, αντίστοιχους των αναμνηστικών σφραγίδων.
Το προσωπικό γραμματόσημο είναι με θέμα το «γράμμα» και στην παράπλευρη βινιέτα τον λογότυπο της έκθεσης. Κυκλοφόρησε σε 500 αριθμημένα φύλλα των 10 γραμματοσήμων έκαστο και διατίθεται προς 10 ευρώ έκαστο. Μεμονωμένα γραμματόσημα διετέθησαν προς € 0.90 έκαστο. Όλα τα ανωτέρω θα συνεχίσουν να πωλούνται μέχρι εξαντλήσεως των από το φιλοτελικά γραφεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα ταχυδρομικά γραφεία Πατρών και Πειραιά.
Το προσωπικό γραμματόσημο με θέμα «το γράμμα» είναι της σειράς προσωπικών γραμματοσήμων του έτους 2008, αναγράφει την χρονολογία αυτή και έχει ονομαστική αξία € 0.54. Διαβάζουμε όμως την ενημερωτική εγκύκλιο των ΕΛ.ΤΑ. για την έκδοση ΕΡΜΗΣ 2017 όπου αναφέρεται «θα διατίθεται μεμονωμένο για την ταχυδρόμηση επιστολών πρώτης μονάδας βάρους εξωτερικού (0.90 €), εφόσον επικολληθούν επί ταχυδρομικών αντικειμένων. Απορίες, λοιπόν. Πως μπορεί η Διεύθυνση Φιλοτελισμού των  ΕΛ.ΤΑ. να καταστρατηγεί τα ίδια τον τιμοκατάλογο των ταχυδρομικών τελών επιτρέποντας την χρήση γραμματοσήμου μικρότερης ονομαστικής αξίας για χρήση ως τέλος όπου απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερο ταχυδρομικό τέλος. Τι θα γίνει αν στην διαδρομή του αντικειμένου προς το προορισμό του πέσει στην αντίληψη ταχυδρομικού υπαλλήλου ο οποίος το χρεώσει με το ελλείπον τέλος το οποίο θα είναι εισπρακτέο κατά την επίδοση.
Θα έπρεπε λοιπόν τα προσωπικά γραμματόσημα εφόσον είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σε φύλλα προσεχών ετών, όταν τα ταχυδρομικά τέλη θα είναι διαφορετικά να αναγράφουν αντί ονομαστικής αξίας ένα σύμβολο που θα σημαίνει «1ο βάρος εσωτερικού» ή «1ο βάρος εξωτερικού» όπως έχει γίνει ήδη με την σειρά του 2012 Πλούτος των Ελληνικών Θαλασσών ή του 2014 τα τουριστικά.

Δημήτρης Περδίκης 


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου