Η μάχη της Βάρνας

Ήταν η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η Πόλη, για να σωθεί η Ρωμιοσύνη. Ο στρατός είχε ξεκινήσει με την ευλογία του πάπα Ευγένιου του 4ου. Τριάντα χιλιάδες άνδρες Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Βόσνιοι, Κροάτες, Σέρβοι και Βλάχοι. Επικεφαλής ο βασιλιάς της Πολωνίας και Ουγγαρίας Βλαντίσλαβ ο 3ος,


     μαζί ήταν και ο Ιωάννης Ουνιάδης.

Τρία χρόνια πιο πριν ο Τούρκος σουλτάνος Μουράτ ο 2ος είχε εκστρατεύσει και πολιορκήσει το Βελιγράδι, μήνες διάρκεσε η πολιορκία. Τελικά δεν τα κατάφερε. Παραιτήθηκε υπέρ του 12χρονου τότε γιού του, του γνωστού μας Μωάμεθ του 2ου, του Φατίχ, που άλωσε την Πόλη. Η ανησυχία όμως φώλιασε πλέον στα κράτη της Ευρώπης.

Οι Τούρκοι είχαν από χρόνια περάσει τα Δαρδανέλια και πατούσαν πλέον και σε ευρωπαϊκό έδαφος. 


Το 1363 ο Μουράτ ο 1ος είχε καταλάβει την Αδριανούπολη και το 1366 την είχε ανακηρύξει πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους. Ο κλοιός γύρω από την Κωνσταντινούπολη όλο και στένευε και οι Οθωμανοί κατακτούσαν συνέχεια εδάφη των Ρωμιών, όμως έδειχναν πλέον καθαρά πως ήσαν κίνδυνος για όλη την Ευρώπη.
Ο βασιλιάς της Πολωνίας Βλαντίσλαβ ο 3ος, της δυναστείας των Γιαγγελλόνων είχε ανέλθει στον πολωνικό θρόνο το 1434. Γεννημένος το 1424 ο Βλαντίσλαβ ήταν μόλις 10 ετών. Την εξουσία ασκούσε το συμβούλιο της αντιβασιλείας με επικεφαλής τον καρδινάλιο Ολεσίνσκι. Το 1440 ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τότε πέθανε ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και αυτός προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ουγγαρία απέναντι στην τουρκική απειλή με αντάλλαγμα το ουγγρικό στέμμα. Με την σύμφωνη γνώμη του Πάπα ο Βλαντίσλαβ έγινε βασιλιάς της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
Ο νεαρός βασιλιάς το 1443 ξεκινάει την αναμέτρησή του με τους Τούρκους, φτάνει μέχρι την Σόφια, δίνει μάχες, σε άλλες νικητής, σε άλλες όχι.
Το 1444 ο 20χρονος Βλαντίσλαβ οργανώνει νέα εκστρατεία αποφασισμένος να καταλάβει την Αδριανούπολη και να διώξει τους Τούρκους από το ευρωπαϊκό έδαφος. Με 30.000 στρατιώτες και τον Ιωάννη Ουνιάδη στο πλευρό του φτάνουν στην Βάρνα. Μπροστά του συναντάει τον Μουράτ τον 2ο με 120.000 στρατιώτες. Ο 15χρονος Μωάμεθ με σωφροσύνη είχε καλέσει τον παραιτηθέντα Μουράτ να ηγηθεί και πάλι.
Στις 10 Νοεμβρίου 1444 δίδεται η μάχη. Το βαρύ ιππικό των σιδηρόφρακτων Ούγγρων κολλάει στους βάλτους. Ο Βλαντίσλαβ επιτίθεται στο κέντρο κατευθείαν κατά του σουλτάνου που τον υπερασπίζονται οι γενίτσαροι. Κάτι που θυμίζει τον Αλέξανδρο στην Ισσό κατά του Δαρείου. Ο Βλαντίσλαβ σκοτώνεται. Με τον θάνατό του το ηθικό του στρατεύματός του πέφτει. Από τους 30.000 στρατιώτες οι μισοί πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Το άψυχο σώμα του Πολωνού βασιλιά αποκεφαλίζεται. Το κεφάλι τοποθετείται από τους Τούρκους σε κοντάρι. Το περιφέρουν στην Αδριανούπολη και στην συνέχεια στην Προύσα. Το λοιπό σώμα του βρίσκεται ενταφιασμένο στον καθεδρικό ναό της Κρακοβίας, τότε πρωτεύουσας της Πολωνίας. Ο βασιλιάς Βλαντίσλαβ μένει στην ιστορία με το προσωνύμιο «Βαρνέντσικ», δηλαδή «της Βάρνας».Τίποτα πλέον δεν μπορεί να αλλάξει την συνέχεια των γεγονότων. 

Η Κωνσταντινούπολη θα αλωθεί μετά από 9 χρόνια από τον Μωάμεθ τον 2ο, τον Φατίχ. Οι Τούρκοι θα φτάσουν μέχρι την Βιέννη. Εκεί θα βρεθεί ένας άλλος Πολωνός βασιλιάς που θα τους σταματήσει και θα τους κατανικήσει, ο Γιάν Σομπιέσκι. Το άμοιρο γένος των Ρωμιών, το περιμένουν τέσσερις αιώνες δουλείας. Σε κάποιους τόπους όμως η ελευθερία δεν ήλθε ποτέ.

Δημήτρης Περδίκη  


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου