Ελληνιστική Αλεξάνδρεια


Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 τα ΕΛ.ΤΑ. κυκλοφόρησαν ένα προσωπικό γραμματόσημο, αναμνηστικό του συνεδρίου Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας που διεξήχθη στις 13 ως 15 Δεκεμβρίου 2017.
Το γραμματόσημο με παράσταση ιονικό κίονα είναι της έκδοσης προσωπικών γραμματοσήμων 2008 Ο.Α. €0.67, το οποίο με την παράπλευρη βινιέτα κυκλοφορεί τώρα σε προσωπικά φύλλα των 10 τεμαχίων.
Κυκλοφόρησαν 300 αριθμημένα φύλλα (3000 γραμματόσημα).

Τα γραμματόσημα πωλούνται μεμονωμένα από τα ΕΛ.ΤΑ. προς € 0.90 έκαστο και τα φύλλα τοποθετημένα σε καλαίσθητα δίφυλλα, με την ίδια αρίθμηση προς € 13.00 το κάθε ένα.

Την ημέρα κυκλοφορίας, που είναι και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, χρησιμοποιήθηκε αναμνηστική σφραγίδα.
Τα ΕΛ.ΤΑ. δημιούργησαν και διαθέτουν σχετικό εικονογραφημένο και αριθμημένο φάκελο με επικολλημένο το προσωπικό γραμματόσημο και σφραγισμένο με την αναμνηστική σφραγίδα. Οι φάκελοι, σε ποσότητα 1350 τεμ. διατέθηκαν οι 1000 στο Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και οι υπόλοιποι 350 διατίθενται προς το φιλοτελικό κοινό προς € 3.50 έκαστος.
Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο των ΕΛ.ΤΑ. το «συνέδριο πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της βιβλιοθήκης και του μουσείου της Αλεξάνδρειας, που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος».
Ανάτρεξα στο διαδίκτυο όπου συνέλεξα και διασταύρωσα τις εξής πληροφορίες: Η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δημιουργήθηκε από τον Πτολεμαίο Α’ τον Σωτήρα που βασίλεψε στην Αίγυπτο ως ηγεμόνας από το 323 πΧ  και ως βασιλεύς από το 304 ως το 283 πΧ. Αυτό έγινε μετά από πρόταση του Δημητρίου του Φαληρέως, ο οποίος έφτασε και εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια το 307 πΧ. Έτσι αν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς λειτούργησε η βιβλιοθήκη – μουσείο της Αλεξανδρείας, η παλαιότερη δυνατή ημερομηνία είναι το 307 πΧ. Εφόσον μπόρεσε να λειτουργήσει μέσα στον ίδιο χρόνο, στον οποίο ελήφθη η απόφαση !!
Από το 307 πΧ ως το 2017 μΧ, αν δεν με απατούν οι μαθηματικές μου γνώσεις, τα έτη είναι 2324. Οι 24 αιώνες, αν πάλι και εδώ δεν κάνω λάθος, αποτελούνται από έτη 2400. Δεν ξέρω τι να πω και τι να υποθέσω.

Δημήτρης Περδίκης     
Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου