Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο




 

Μία νέα σειρά κυκλοφορούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 19 Μαρτίου 2018 με θέμα «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο». Κύτταρα που παρουσιάζονται μέσα στο μικροσκόπιο στα μάτια του ιατρού και του ερευνητή να σχηματίζουν παραστάσεις γεμάτες ομορφιά, σαν να είναι πίνακες ζωγραφικής.
Όπως μας πληροφορεί το σχετικό πληροφοριακό έντυπο των ΕΛ.ΤΑ:  
 «Πέντε απεικονίσεις μέσα από το μικροσκόπιο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  κυρίας Λαμπροπούλου Μαρίας, προσαρμόζονται σε γραμματόσημα, μεταλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την ψυχρή Ιατρική Επιστήμη σε Τέχνη».
Συνεχίζουμε με το κείμενο του πληροφοριακού εντύπου που αναφέρει ότι:
«Η επίσημη παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο» θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, από την Πρόεδρο του ΔΣ των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυρία Σταυράκη Ευφροσύνη σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τα ΕΛΤΑ, τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:30 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ (Βασιλέως Αλεξάνδρου 26, Αλεξανδρούπολη) και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Ο παθολογοανατόμος επιτελεί ένα σπουδαίο έργο και συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών, αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες στην επιστημονική μελέτη των ανθρώπινων ιστών. Πολλές φορές, μέσα στο μοναχικό και άχαρο αυτό ταξίδι, οι εικόνες που προβάλλουν μπροστά στα μάτια του μέσα από το μικροσκόπιο είναι εκπληκτικές, ιδιαίτερα όταν τα κύτταρα, άθελά τους, σχηματίζουν εικόνες και παραστάσεις αντίστοιχης ομορφιάς, με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. Εικόνες που δηλώνουν έντονα, ότι η ψυχρή Ιατρική Επιστήμη συναντιέται και φλερτάρει με την Τέχνη, με τρόπο πρωτότυπο και μαγικό. Εικόνες και παραστάσεις, που αφήνουν για μια ακόμα φορά αναπάντητο το ερώτημα: Η Τέχνη μιμείται τη Ζωή ή η Ζωή την Τέχνη;
Πέντε τέτοιες απεικονίσεις μέσα από το μικροσκόπιο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  κυρίας Λαμπροπούλου Μαρίας, αποτυπώνονται στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο», φανερώνοντας ότι η μαγεία της τέχνης μπορεί να κρύβεται παντού. Ακόμα και μέσα στις μικροσκοπικές εικόνες που περνούν καθημερινά από τα μάτια της και δημιουργούν ασύλληπτα σχήματα και παραστάσεις, μεταλλάσσοντας την ψυχρή Ιατρική Επιστήμη σε Τέχνη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, παρόλο που αποτελούν δύο ασύμβατες έννοιες, ο σωστός συνδυασμός τους αποδεικνύεται μεγαλειώδης, ιδιαίτερα όταν προκύπτει μέσα από το μικροσκόπιο».

   

Τα πέντε γραμματόσημα της σειράς έχουν τις εξής αξίες, παραστάσεις και ποσότητες:
0,10 €                      Λουλούδια               500.000
0,20 €                      Πεταλούδα               750.000
0,72 €                      Καρδιά                     750.000
1,00 €                      Στεφάνι                    750.000
2,00 €                      Ελάφι                       100.000
Η σχεδίαση και η προσαρμογή των γραμματοσήμων έγινε από την Μαρίνα Λασηθιωτάκη. Η εκτύπωση έγινε σε όφσετ από την VERIDOS - ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας σε φύλλα των 20 τεμαχίων.
Τα ΕΛ.ΤΑ προσφέρουν ακόμα την σειρά σε φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας καθώς και σε ελκυστικές συσκευασίες (presentation packs).
Τα γραμματόσημα της σειράς αυτής θα διατίθενται για 2 χρόνια, ως τις 18 Μαρτίου 2020, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Η φύση, σε όλη της την απεραντοσύνη, από ένα μικροσκοπικό κύτταρο μέχρι τον πιο μεγάλο γαλαξία, έχει τόση ανυπέρβλητη ομορφιά που ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί με δέος μπροστά της. Αυτή η ομορφιά των δημιουργιών της φύσης πρέπει λοιπόν να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.

Δημήτρης Περδίκης




Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου