Σειρά γραμματοσήμων για την ANIMA SYROS


Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 κυκλοφόρησε μία ακόμα σειρά γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αναμνηστική του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ AnimaSyros – Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Η σειρά αποτελείται από 5 γραμματόσημα, αυτοκόλλητα αξίας € 0.80 έκαστο. Κυκλοφόρησαν σε τευχίδιο των δυο σειρών. Απορία μας 1η είναι: γιατί το τευχίδιο αναγράφει στα ελληνικά «Σετ 10 γραμματοσήμων» και στα αγγλικά “set of 10 stamps”, εφ’ όσον περιέχει δύο σειρές των πέντε γραμματοσήμων?
Οι παραστάσεις των 5 γραμματοσήμων της σειράς είναι:

0.80€ Ο Ντούτσε αφηγείται, έργο του Σταμάτη Πολενάκη (1945)

Ο.80€ Τα φραουλόπουλα, έργο των Νίκ.Βεργίτση και Γιώργ.Νικολούλια (1998) 

0.80€  My stuffed granny, έργο της Έφης Παππά (2014)

0.80€  Οικογένεια, έργο της Αλίκης Θεοφιλοπούλου (2018)

0.80€  Το λογότυπο της anymasyros 11

Συνολική ονομαστική σειράς 4.00€
Πωλείται μόνο σε τευχίδια των 2 σειρών ήτοι 8.00€

Κυκλοφόρησε βάσει της ειδικής εγκυκλίου Αρ. 16 όπου αναφέρεται ως 1ο θέμα η αναμνηστική σφραγίδα (που μπορεί να σφραγιστεί η σειρά) στο Κ.Τ. Σύρου, Πρωτοπαπαδάκη 31, στις 27 Σεπτεμμβρίου από ώρα 09:00 ως 14:00 (Ήτοι η 1η ημέρας κυκλοφορίας).
Το 2ο θέμα της εγκυκλίου είναι η έκδοση «προϊόντων» ήτοι: Τευχίδια δέκα αυτοκόλλητων γραμματοσήμων. Πρόκειται ως αναγράφει για «Δίπτυχα τευχίδια τα οποία θα περιέχουν 10 αυτοκόλλητα ειδικά προσωπικά γραμματόσημα με θέμα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ ANIMASYROS κλάσης 0.80€"
Απορία Νο.2. Γιατί αναφέρονται ως ειδικά γραμματόσημα? Ειδικά γραμματόσημα είναι όσα είναι ειδικής χρήσης πχ Αεροπορικά, Εισπρακτέα, Κοινωνικής Προνοίας, Υπηρεσιακά κλπ. Τα γραμματόσημα αυτά μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει κολλώντας τα σε ένα οποιοδήποτε γράμμα? Εσωτερικού ή εξωτερικού, απλού ή συστημένου, 1ης ή 2ης προτεραιότητας?
ΝΑΙ, άρα είναι κανονικά γραμματόσημα και όχι ειδικά!
Τα προσωπικά γραμματόσημα τα ξέρουμε όλοι. Έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με την τεχνογνωσία των Αυστραλών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2002. Παραπλεύρως του γραμματοσήμου υπάρχει λευκή βινιέτα όπου μπορεί κάποιος καταβάλλοντας το διπλάσιο περίπου του κανονικού τέλους να τυπώσει ψηφιακά τον εαυτό του, την κορούλα του, το λογότυπο της εταιρείας του κλπ κλπ.
Τα γραμματόσημα αυτά ούτε έχουν παράπλευρη βινιέτα, ούτε μπορείτε να παρουσιάσετε την ευτυχή σας οικογένεια. Άρα δεν είναι προσωπικά γραμματόσημα.
Απορία Νο.3 Εφόσον δεν είναι προσωπικά γραμματόσημα γιατί παρουσιάζονται ως τοιαύτα?
Κυκλοφόρησαν 5000 τευχίδια, ήτοι 10.000 σειρές. Κυκλοφόρησαν και εικονογραφημένοι φάκελοι χωρίς γραμματόσημα. Επίσης και σειρά 4 εικονογραφημένων καρτών.
Δεν κυκλοφόρησαν προσπέκτους και βέβαια δεν μάθαμε ποιος επιμελήθηκε τα γραμματόσημα, που τυπώθηκαν και μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμα. (το τελευταίο ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό).
Πολλά συνέδρια της UPU, της FIP αλλά και άλλων οργάνων έχουν ασχοληθεί με το θέμα των καταχρηστικών και των κερδοσκοπικών εκδόσεων που πραγματοποιούν κυρίως τριτοκοσμικές χώρες. Έχουν καθοριστεί δυο συμβολισμοί που συνοδεύουν τέτοιες εκδόσεις και τέτοια κράτη που πλέον τα ακολουθούν μόνιμα στον δρόμο τους προς την ανυποληψία. Το ελαφρότερο σύμβολο είναι το «?» the big Q (question). Έτσι μαρκάρονται εκδόσεις και κράτη, σαν προειδοποίηση αλλά και όπου υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις. Το δεύτερο σύμβολο είναι η μαύρη κηλίδα (black blot) που συνοδεύει για πάντα τις καταχρηστικές εκδόσεις κάποιων χωρών.
Κύριοι, αρμόδιοι των ΕΛ.ΤΑ αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Τ&Τ, προσέξτε μη διασυρθεί η χώρα μας και μπει στην λίστα της ανυποληψίας.

Δημήτρης Περδίκης      

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου