Το κράτος του Ιούλιου Πόππερ στην Γη του Πυρός


Η Γη του Πυρός είναι μία μεγάλη νήσος (48.100 τ.χ.), η οποία μαζί με αρκετά γειτονικά μικρότερα νησιά δημιουργούν ένα αρχιπέλαγος συνολικής έκτασης 73.753 τ.χ.  Εξαιρετικά αραιοκατοικημένη (135.000 κάτοικοι). Ένας κρύος και αφιλόξενος τόπος στο νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου, από την οποία χωρίζεται από τον πορθμό του Μαγγελάνου. Μία τρικυμιώδης θάλασσα με φοβερές θύελλες. Τα παλαιότερα χρόνια πάμπολλα καράβια είχαν χαθεί στα κύματα των θαλασσών της, όπου συγκρούονται οι άνεμοι και τα κύματα από τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό.
Παγετώνες καλύπτουν τμήμα των νησιών, με υψηλούς ορεινούς όγκους (όρος Δαρβίνος 2.488 μ. η υψηλότερη κορφή). Έχουμε όμως και πεδιάδες με πλούσιο χορτάρι, ιδανικές για κτηνοτροφία. Κοιτάσματα χρυσού και πετρελαίου κάνουν την Γη του Πυρός στόχο επιχειρηματιών. Τα ωραία και ασυνήθιστα τοπία της προσελκύουν στην Γη του Πυρός τουρίστες υψηλών εισοδημάτων και πολλά πολυτελή κρουαζιερόπλοια την προσεγγίζουν κάθε χρόνο.
Ανακαλύφθηκε το 1520 από τον Μαγγελάνο, ο οποίος παρατήρησε τις τεράστιες φωτιές που άναβαν οι περίεργοι εμφανισιακά ιθαγενείς Σελκ-Ναμ που την κατοικούν από το 8000 π.Χ. και για τον λόγο αυτόν της δόθηκε το όνομα αυτό.

Ο Ιούλιος Πόππερ γεννήθηκε το 1857 σε μία εβραϊκή οικογένεια του Βουκουρεστίου. Έφτασε σε νεαρή ηλικία στην Χιλή όπου εργάστηκε σε εταιρεία που τοποθετούσε τηλεγραφικές κολώνες και καλώδια. Σε ηλικία 28 ετών φθάνει στην Αργεντινή από όπου οργανώνει μία αποστολή στην Γη του Πυρός για την ανακάλυψη χρυσού. Ανακαλύπτει μεγάλες ποσότητες. Ιδρύει την εταιρεία “Lavaderos de oro del Sud” η οποία εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Μπουένος Άϊρες όπου η μετοχή της καταγράφει ραγδαία άνοδο και αποκομίζει τεράστια κεφαλαιακά κέρδη.
Πάμπλουτος πλέον δημιουργεί στην Γη του Πυρός το προσωποπαγές κράτος του με αξιόλογο στρατό και θεσπίζει αυστηρή νομοθεσία. 

Λειτουργεί νομισματοκοπείο το οποίο κόβει χρυσά νόμισμα της Γης του Πυρός με βάρος σε γραμμάρια. Το 1890 η Αργεντινή χρεοκοπεί και το αργεντινό πέσος χάνει την αξία του. Τότε όλοι ζητούν σαν νόμισμα πληρωμής τα χρυσό νόμισμα της Γης του Πυρός.
Την εποχή εκείνη στην επικράτεια του Πόππερ υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι χρυσοθήρες, κάποιοι κτηνοτρόφοι και οι ιθαγενείς Σελκ-Ναμ. Οι χρυσοθήρες και οι κτηνοτρόφοι αποδέχονται να τεθούν κάτω από την προστασία του κράτους του Πόππερ, παρά την τόσο αυστηρή νομοθεσία που έχει επιβάλλει. Οι ιθαγενείς όμως που πραγματοποιούν μικροκλοπές για να επιβιώσουν αποδεκατίζονται από τα πυρά των ενόπλων ανδρών του Πόππερ. Πρόγραμμα εθνοκάθαρσης εφαρμόζεται εναντίον τους. Το κράτος του Πόππερ υπογράφει και μία συνθήκη με την Αργεντινή με την οποία η Αργεντινή αναγνωρίζει την κρατική οντότητα της Γης του Πυρός η οποία δηλώνει πως στηρίζει τις απαιτήσεις της Αργεντινής στην Ανταρκτική.
Το 1891 ο Πόππερ κυκλοφορεί ένα γραμματόσημο για το ταχυδρομείο που έχει ιδρύσει. Ο Rudolph Soucop σχεδιάζει το γραμματόσημο το οποίο τυπώνεται λιθογραφικά στο Μπουένος Άϊρες από τους Juan H. Kidd & Company. Ένα κόκκινο γραμματόσημο αξίας «10 centavos σε χρυσό» που εικονίζει το όνομα του κράτους (Tierra del Fuego), εργαλεία εξόρυξης και ένα Ρ στο κέντρο (αρχικό του Popper). Η λέξη Local προσδιορίζει την τοπική μόνο ισχύ του γραμματοσήμου.
Οι ταχυδρόμοι μέσα από ορεινά μονοπάτια φέρνουν την αλληλογραφία στους παραθαλάσσιους οικισμούς των βόρειων ακτών. Από εκεί για το εξωτερικό μεταφέρονται με το πρώτο καράβι που φεύγει για το πλησιέστερο λιμάνι της Αργεντινής ή της Χιλής. Εκεί, πλέον του τοπικού γραμματοσήμου επικολλώνται γραμματόσημα των χωρών αυτών ως το τελικό προορισμό. Η Γη του Πυρός δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης και έτσι το γραμματόσημο αυτό δεν έχει διεθνή ισχύ. Φάκελοι mixe με γραμματόσημο της Γης του Πυρός και της Αργεντινής ή της Χιλής είναι σήμερα σπανιότατοι.
Η Γη του Πυρός έχει λοιπόν κυκλοφορήσει μόνο ένα γραμματόσημο. Ο κατάλογος Michel το περιλαμβάνει και το τιμολογεί.
Το 1892, σε ηλικία 35 ετών ο Ιούλιος Πόππερ βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Μπουένος Άϊρες. Δεν ανακοινώθηκαν ποτέ τα αίτια του θανάτου του. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος John R. Spears είχε τότε γράψει πως δηλητηριάστηκε για εκδίκηση από άντρες που είχαν έλθει από τον νότο.
Μετά τον θάνατό του το κράτος του διαλύθηκε. Η Γη του Πυρός διαμελίστηκε ανάμεσα στην Αργεντινή που ενσωμάτωσε το ανατολικό 67.5% και η Χιλή το δυτικό 32.50% της έκτασής της.
Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

2 σχόλια :