100 χρόνια από την γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη



Στις 24 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη. Την ημέρα αυτή τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, αναμνηστικού των 100 ετών από την γέννηση του πολιτικού ανδρός.
 Το γραμματόσημο σχεδίασε η Γιώτα Τσιακλίδου. 

Τυπώθηκε σε λίθο-όφσετ στην Λετονία από την Baltic Banknote High Security Printing σε φύλλα των 8 τεμαχίων και σε συνολική ποσότητα τα 110.000 γραμματόσημα.
Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ετοίμασαν και φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας σε ποσότητα 5.000 τεμαχίων.
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στην Λευκωσία και πέθανε στην ίδια πόλη στις 15 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από όπου αποβλήθηκε επειδή ήταν υπέρμαχος της δημοτικής. Ολοκλήρωσε την μέση εκπαίδευση στο Λονδίνο όπου στην συνέχεια σπούδασε νομικά. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως πιλότος της ΡΑΦ. Το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε το 1942 από τους Γερμανούς και κρατήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων μέχρι το τέλος του πολέμου. Μέχρι το 1959 άσκησε στην Κύπρο το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1959 αναμείχθηκε με την πολιτική και έφτασε μέχρι το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993-2003). Είναι ο ιδρυτής του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (1976).
Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου