Διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Πολωνίας



Η Πολωνία την ημέρα που τερματίστηκε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Στις 11 Νοεμβρίου 1918, στην Βαρσοβία, ο Πιολσούσκι σε συγκέντρωση ανακήρυξε την δημιουργία της Πολωνικής Δημοκρατίας. Για 123 χρόνια η χώρα αυτή είχε παραμείνει διαμελισμένη και τα εδάφη της τα είχαν μοιραστεί η Ρωσία, η Γερμανία και η Αυστρουγγαρία. Αυτός ήταν ο τελευταίος μιάς σειράς διαμελισμών που είχε υποστεί η χώρα αυτή.
Λίγους μήνες αργότερα η διάσκεψη των Βερσαλλιών (1919) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της. Από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νέο κράτος και εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις ήταν η Ελλάς.
Για να τιμηθούν τα 100 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων η Ελλάς και η Πολωνία πραγματοποίησαν στις 30 Απριλίου 2019 μία «κοινή έκδοση» ενός γραμματοσήμου η κάθε χώρα, με κοινή παράσταση.
Πιο κάτω αναφέρονται τα στοιχεία κάθε έκδοσης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συγκριτική αντιπαράθεση των στοιχείων.


Το πολωνικό γραμματόσημο, ονομαστικής αξίας 3.30 ζλότυ (ισοτιμία € 0.78) κυκλοφόρησε σε ποσότητα 216.000 γραμματοσήμων, σε φύλλα των 12 τεμαχίων, με πολυχρωμία – όφσετ σε φθορίζον γομμαρισμένο χαρτί, σε διαστάσεις 39.5 Χ 31.25 χιλιοστών, με οδόντωση και με εγκοπές ασφαλείας.
Η σχεδίαση έγινε από την Ελένη Αποστόλου (από τους Πολωνούς μπορέσαμε τελικά να πληροφορηθούμε την σχεδιάστρια). 
Κυκλοφόρησε και ένας φάκελος 1ης ημέρας κυκλοφορίας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την έκδοση του γραμματοσήμου δεν κυκλοφόρησαν ενημερωτικό φυλλάδιο (προσπέκτους) αλλά μία «ειδική εγκύκλιο» 7, με ημερομηνία 25.04.2019 και αριθμό πρωτοκόλλου 4.4.1/37/244.3. Η ειδική εγκύκλιος αναφέρει: ΘΕΜΑ: Αναμνηστικές σφραγίδες (Κυκλοφορία διαφόρων Φιλοτελικών Προϊόντων) 
1. Σας πληροφορούμε ότι, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, θα χρησιμοποιηθεί ειδική αναμνηστική σφραγίδα την Τρίτη 30 Απριλίου 2019, στην Διεύθυνση Φιλοτελισμού (Αιόλου 100, 1ος Όροφος), από 09:00 έως 14:30.   
2. Παράλληλα θα εκδοθούν τα ακόλουθα προϊόντα:
2.1 Τευχίδια δέκα (10) Αυτοκόλλητων Γραμματοσήμων

Πρόκειτα για Τευχίδια, τα οποία θα περιέχουν δέκα (10) αυτοκόλλητα Ειδικά Προσωπικά Γραμματόσημα κλάσης πρώτης μονάδας βάρους εξωτερικού και θα έχουν ως παραστάσεις θέματα σχετικά με την εν λόγω επέτειο.
Θα κυκλφορήσουν πέντε χιλιάδες (5.000) τεμάχια.  Από την συγκεκριμένη ποσότητα , χίλια (1.000) τευχίδια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή παράγωγων φιλοτελικών προϊόντων και (1.000) ακόμα θα σταλούν στα Πολωνικά Ταχυδρομεία στο πλαίσιο της ανταλλαγής γραμματοσήμων βάσει σχετικής σύμβασης.
Θα διατίθενται προς εννέα ευρώ (9,00 €) έκαστο.
Όλα τα ανωτέρω έχουν γραφτεί χωρίς καμία αλλαγή στην ορθογραφία, την σύνταξη και τις υπογραμμίσεις.
Στις υπόλοιπες 4 σελίδες της εγκυκλίου αναφέρονται οι "ειδικοί αναμνηστικοί εικονογραφημένοι φάκελοι"  (στην πραγματικότητα είναι φάκελοι 1ης ημέρας κυκλοφορίας) σε ποσότητα 750 τεμ. και τιμή διάθεσης τα 3.50 €.
Ακόμα αναφέρεται στην κυκλοφορία αναμνηστικών τριπτύχων που θα περιλαμβάνουν το ελληνικό τευχίδιο, το πολωνικό φύλλο των 12 τεμ  και ένα φάκελο όπου είναι επικολλημένα τα γραμματόσημα των δύο χωρών σφραγισμένα το κάθε ένα με την αντίστοιχη σφραγίδα της κάθε χώρας. Η ποσότητα είναι 750 τρίπτυχα με τιμή διάθεσης τα 18 €.

Οι παρατηρήσεις μας:
Γιατί αναφέρονται ως ειδικά προσωπικά γραμματόσημα; ενώ είναι αναμνηστικά, ούτε ειδικά είναι, ούτε προσωπικά.
Γιατί ενώ το κυρίαρχο θέμα είναι η έκδοση γραμματοσήμου, αυτό υποκρύπτεται κάτω από δευτερεύοντα θέματα, σφραγίδα, προϊόντα κλπ;
Γιατί αναφέρονται τα γραμματόσημα ως προϊόντα ενώ είναι αξιόγραφα;Τα γραμματόσημα απαλλάσσονται καταβολής ΦΠΑ, τα προϊόντα καταβάλλουν.
Γιατί να κυκλοφορήσουν ουσιαστικά μόνο 3.000 τευχίδια, ήτοι 30.000 γραμματόσημα, αριθμός ανεπαρκής για την παγκόσμια φιλοτελική ζήτηση;
Γιατί δεν δόθηκαν καθόλου από τις θυρίδες των ταχυδρομείων;
Γιατί δεν εκδόθηκε προσπέκτους;
Γιατί δεν ανακοινώθηκε ο σχεδιαστής, η μέθοδος εκτύπωσης και οι εκτυπωτές του γραμματοσήμου;
Γιατί υπάρχει όλα αυτός ο πλεονασμός αναγραφής στο γραμματόσημο. Ελληνική Δημοκρατία και Ελληνικά Ταχυδρομεία. Hellas και Hellenic Post.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε «κοινή έκδοση» σε όλον τον κόσμο. Πλέον τα, τουλάχιστον περίεργα των ΕΛ.ΤΑ. έχουν διεθνή διάσταση.
Δημήτρης Περδίκης




Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου