Το παλιό λιμάνι των Χανίων



Στις 29 Μαϊου 2019 κυκλοφόρησε ένα νέο ελληνικό γραμματόσημο. Εικονίζει το παλιό λιμάνι των Χανίων στην Κρήτη. Ένα πολύ όμορφο τοπίο.
Η ονομαστική του αξία είναι: 1ης μονάδας βάρους εξωτερικού (μέχρι 20 γρ.) το οποίο σήμερα είναι € 0.90. Είναι αυτοκόλλητο και εξεδόθη σε τευχίδια των 10 γραμματοσήμων (€ 9). Δεν είναι γνωστό ποιος το σχεδίασε, ποιος το επιμελήθηκε, ποιος το τύπωσε. Γνωρίζουμε μόνο όσα γράφει η «ειδική εγκύκλιος» της 24.05.2019 της διεύθυνσης φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ.
Το θέμα της εγκυκλίου είναι «Κυκλοφορία διαφόρων φιλοτελικών προϊόντων».
Στην πραγματικότητα το μοναδικό θέμα της εγκυκλίου είναι το συγκεκριμένο γραμματόσημο, το οποίο είναι ταχυδρομικό τέλος, είναι αξιόγραφο. Αν ήταν φιλοτελικό προϊόν θα είχε ΦΠΑ. Ακριβώς επειδή είναι γραμματόσημο εξαιρείται από το ΦΠΑ.
Στην συνέχεια μας πληροφορεί πως κυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου 2019, ενώ στην 2η σελίδα αναφέρει πως θα διατίθεται από τις 29 Μαΐου 2019 ;;;
Ακόμα αναφέρεται πως είναι ειδικά προσωπικά γραμματόσημα. Από τις τελευταίες 3 λέξεις η μόνη σωστή είναι η λέξη «γραμματόσημα». Ειδικά είναι τα γραμματόσημα ειδικής διαχείρισης. Πρόσθετα τέλη προνοίας, εισπρακτέα τέλη, υπηρεσιακής αλληλογραφίας κλπ. Προσωπικό γραμματόσημο δεν είναι γιατί τα προσωπικά γραμματόσημα τυπώνονται σε ειδικά φύλλα όπου παραπλεύρως του γραμματοσήμου, στην λευκή βινιέτα τυπώνεται φωτογραφία ή λογότυπο ή κάτι άλλο και για τον λόγο αυτό πωλείται στον πελάτη σε μεγαλύτερη από την ονομαστική αξία, για την υπηρεσία που του προσφέρουν τα ταχυδρομεία. Η υπεραξία αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ ενώ η αξία του γραμματοσήμου φυσικά δεν υποχρεούται σε ΦΠΑ. Επειδή είναι ταχυδρομικό τέλος και όχι προϊόν.
Τυπώθηκαν 65.000 γραμματόσημα σε 6.500 τευχίδια. Από αυτά 1000 τευχίδια (10.000 γραμματόσημα) θα διατεθούν στο φιλοτελικό κοινό από τα φιλοτελικά γραφεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, τα ταχυδρομικά γραφεία Πειραιά, Πατρών και όποιο άλλο ταχυδρομικό γραφείο υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Το εξώφυλλο του τευχιδίου

Τα υπόλοιπα 5.500 τευχίδια, ήτοι 55.000 γραμματόσημα θα αποσταλούν στο ταχυδρομικό γραφείο Μουρνιών Χανίων αποκλειστικά για τον πελάτη “Juke Box – Musicstore”.
Η τελευταία παρατήρησή μας, ασήμαντη μπροστά στα όσα παρατηρούμε πιο πάνω, είναι ο πλεονασμός στην αναγραφή της χώρας προέλευσης (ΕΛΛΑΣ) με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους (Ελληνική Δημοκρατία, Ελληνικά Ταχυδρομεία, HELLAS, Hellenic Post). Αντί των δυο που υπάρχει η υποχρέωση, σε ελληνική και λατινική γραφή.
Απευθύνουμε έκκληση στον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Φιλοτελισμού, Ευάγγελο Παπαχρήστο να σταματήσει αυτή την κατρακύλα η οποία αμαυρώνει την εικόνα του ελληνικού γραμματοσήμου διεθνώς, το οποίο έτσι απαξιώνεται από τους φιλοτελιστές.

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :

  1. Τα όσα παράτυπα αναφέρονται στο άρθρο εξετάζονται ήδη από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή