Συζητώντας για την Κύπρο στην Κρακοβία



Πριν από κάποια χρόνια είχα φτάσει αργά το βράδυ στην Κρακοβία, την παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας. Στην πλατεία της παλιάς πόλης ψάχναμε για κάποιο εστιατόριο για να δειπνίσουμε. Βρήκαμε ακόμα ανοικτό κάποιο και κατεβήκαμε στο υπόγειο με τραπέζια – τάβλες και καθίσματα πάγκους. Στο μενού που μας έφεραν υπήρχαν κάποια ιστορικά στοιχεία για το κτήριο όπου βρισκόμασταν. Με έκπληξη διάβασα πως στον χώρο αυτόν είχαν συγκεντρωθεί κάποτε Ευρωπαίοι ηγεμόνες για να εξετάσουν πως θα μπορούσαν να κρατήσουν σε χριστιανικά χέρια το νησί της Κύπρου.
Πέρασαν τα χρόνια και τελικά μπόρεσα αυτά τα αόριστα στοιχεία να τα τεκμηριώσω, να τα συμπληρώσω και να σας παρουσιάσω σε αυτό εδώ το άρθρο.

Βρισκόμαστε στο 1364 και στην Κρακοβία, πρωτεύουσα τότε της Πολωνίας, βασιλεύει ο Καζιμίρ ο 3ος, επωνομασθής Μέγας, της δυναστείας των Πιάστ (βασίλεψε 1333-1370).
Ήταν γιός του Βλαντισλάβ 1ου και της Γιαντβίγκα, κόρης του Μπολεσλάβ, δούκα της Wielkapolska και της Γαλικίας.
Στην Κύπρο τότε βασίλευε ο Πέτρος 1ος (1359-1369), του φραγκικού βασιλείου των Λουζινιάν. Ξεκίνησε μία περιοδεία στην Ευρώπη προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους ηγεμόνες στην απειλή που διαγράφεται να κατακτηθεί από τους μουσουλμάνους η Κύπρος. Φοβόταν περισσότερο εισβολή των Μαμελούκων και όχι των Οθωμανών. Η περιοδεία του τον έφερε στην αυλή του Πολωνού βασιλέα, στην Κρακοβία. Ο βασιλεύς Καζιμίρ τον άκουσε προσεκτικά και προσκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγεμόνες στην Κρακοβία για να συζητήσουν σχετικά με την Κύπρο.
Στην πλατεία της Κρακοβίας υπήρχε και υπάρχει το ανάκτορο του άρχοντα Μικόλαϊ Βιερζύνεκ, ο οποίος το διέθεσε για την «σύνοδο».

Στις 22-27 Σεπτεμβρίου 1364 πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο Βιερζύνεκ αυτό που έμεινε στην ιστορία ως η Uczta u Wierzynka (Η συνεστίαση στου Βιερζύνεκ). Εκεί έφτασαν ο καίσαρ Κάρολος 4ος της Τσεχίας, ο βασιλεύς της Ουγγαρίας Λουδοβίκος ο Μέγας, ο Αυστριακός πρίγκιπας Ροδόλφος 4ος, ο πρίγκιπας της Σλοβακίας Μπογκούσλαβ 5ος, ο ηγεμόνας του Βραδεμβούργου Λούντβικ 6ος και άλλοι. Όλοι έφεραν βαρύτιμα δώρα που αντάλλασαν. Έξη ημέρες συζητούσαν, αγόρευαν και αποφάσιζαν. Μέσα σε αυτές τις ημέρες δόθηκε η πλούσια συνεστίαση του Βιερζύνεκ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν και οι έξη ημέρες αναλώθηκαν σε συνεχείς συνεστιάσεις ή υπήρξε ένα ιδιαίτερο φαγοπότι. Τα πλούσια δώρα που προσέφερε ο Πολωνός βασιλεύς μετατρέποντο σε ευνοϊκές για το πολωνικό βασίλειο αποφάσεις. Όλοι συμφώνησαν στην στήριξη της Κύπρου όμως τίποτα το ουσιαστικό δεν πραγματοποιήθηκε.
Η εισβολή των Μαμελούκων πραγματοποιήθηκε μετά 62 χρόνια, το 1426. Οι Μαμελούκοι κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και στην συνέχεια απήλθαν. Μετά την αποχώρησή των έγινε μεγάλη εξέγερση των Ελλήνων δουλοπαροίκων με αρχηγό τον καλούμενο βασιλέα Αλέξη. Μετά από 10 μήνες η εξέγερση καταπνίγηκε με ευρωπαϊκή, αυτή την φορά, βοήθεια. Το νησί της Κύπρου υποτάχθηκε στους Οθωμανούς Τούρκους το 1570. Σήμερα μετά 449 χρόνια ο ίδιος δυνάστης κατέχει μεγάλο τμήμα του νησιού και απειλεί να τo καταλάβει ολόκληρo.
Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου