Κύπρος: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά.

Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην καθ΄ημάς Ανατολής. (σημ.συντ. το 1922 ο ελληνισμός μετρούσε περί τα 3100 έτη παρουσίας στην Μικρά Ασία).

Το 1922 πυρπολήθηκε η Σμύρνη, πρωτεύουσα της Ιωνίας. Ο ελληνικός και αρμενικός πληθυσμός της σφαγιάστηκε από τον κεμαλικό στρατό. Μικρασιάτες πρόσφυγες έρχονται και στην Κύπρο μεταλαμπαδεύοντας στη νέα πατρίδα το ψηλό βιοτικό και πνευματικό επίπεδό τους. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά το 1974 με την τουρκική εισβολή.

 

Το ανωτέρω είναι κείμενο του Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και

βρίσκεται στο προσπέκτους της σειράς.

 

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 ένα μπλοκ (φεγιέ) για την δραματική επέτειο των 100 ετών από την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τα βάρβαρα τουρκικά στίφη.

Το μπλοκ δείχνει έντονα τις τελευταίες ώρες της Σμύρνης. Έχει ονομαστική αξία € 1.

Έχει σχεδιαστεί από τον Γιώργο Παπαϊωάννου και έχει τυπωθεί σε 15.000 τεμάχια από την Baltic Banknote High Security Printing.

 

Δημήτρης Περδίκης

 

  

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου