Ελισάβετ ΙΙ της Μεγάλης Βρετανίας, 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

 Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

 Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην αθανασία, μετά από 70 χρόνια συνετής βασιλείας, σε ηλικία 96 ετών.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου 1926. Τα τρία ονόματα την ακολούθησαν μέχρι την στέψη της, τότε έπρεπε να επιλέξει ένα και μόνο όνομα, έτσι έφυγαν τα άλλα δύο για να μείνει στη ιστορία ως Ελισάβετ η 2α της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1939 συναντήθηκε με τον Φίλιππο, Έλληνα πρίγκιπα, γιό του πρίγκιπα Ανδρέα.

Η γνωριμία αυτή γρήγορα έγινε αγάπη, αρραβώνας και γάμος που τελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο. Ο βασιλικός σύζυγος θα ήταν ο σύντροφος της σε μια ολόκληρη ζωή. Έφυγε πρώτος πριν λίγους μήνες.

Η Ελισάβετ ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την υφήλιο και βέβαια στους υπηκόους της.

Ακόμα αγαπητή είναι σε όλους τους φιλοτελιστές που την βλέπουν παντού σε κάθε άνοιγμα της συλλογής τους. Το όμορφο πρόσωπό της απεικονίστηκε σε γραμματόσημα με διαφορά περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο στην Γη. Να αναφέρουμε μόνο πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγράφει το όνομα της χώρας στα γραμματόσημά της. Η εικόνα της βασίλισσας (ή του βασιλιά) αρκεί! Λένε. Αν προσθέσετε τις δεκάδες αποικίας, προτεκτοράτα, κτήσεις κλπ τότε το σύνολο των γραμματοσήμων με εικονιζόμενη την Ελισάβετ φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει και στα νομίσματα και στα χαρτονομίσματα.

Παλαιότερα είχα γράψει ένα άρθρο για τον τρόπο που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, ανεβαίνοντας σε κάποιο… δένδρο. Θεώρησα πως ταιριάζει η συγκόλληση των δυο άρθρων. Και ιδού…

Στις αρχές Φεβρουαρίου 1952 η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, φτάσανε στην Κένυα σε επίσημη επίσκεψη. Στις 5 Φεβρουαρίου φτάσανε στο πυκνό δάσος του Αμπερντέηρ, κοντά στην πόλη Νυέρι, 97 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι, στα υψίπεδα, σε υψόμετρο 1966 μέτρων.


Το δάσος φιλοξενεί τα περισσότερα ζώα της πανίδας της ανατολικής Αφρικής. Σε έναν υδροβιότοπο της περιοχής κάθε απόγευμα περνά όλη η άγρια πανίδα για να ποτιστεί. Στα κλαδιά ενός τεράστιου δέντρου είχε κατασκευαστεί ένα μικρό ξύλινο κατάλυμα δύο δωματίων, το τρίτοπς που προσέφερε στους επισκέπτες το θέαμα όλων των άγριων ζώων που έφταναν  στο νερό και περνούσαν κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια τους.

Το πριγκιπικό ζεύγος κατέλυσε εκεί στο Τρίτοπς. 

 Το πρωί πληροφορηθήκαν πως κατά την διάρκεια της νύχτας είχε αποθάνει ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Γεώργιος 6ος. Έτσι η 26χρονη τότε Ελισάβετ που είχε ανέβει στο δέντρο πριγκίπισσα κατέβηκε βασίλισσα εφόσον ήταν η διάδοχος του βρετανικού θρόνου. 

Το μικρό εκείνο κατάλυμα το 1954 κάηκε από μέλη της οργάνωσης Μάου-Μάου που αγωνιζόταν για να απαλλάξει την χώρα από τον αποικιακό ζυγό.

Αργότερα κατασκευάστηκε ένα μεγαλύτερο και πιο άνετο χωρίς όμως να έχει την αυθεντικότητα του παλιού.

 

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου