Δημήτριος Καντεμίρ



Ο Δημήτριος Καντεμίρ (Dimitrie Cantemir) γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου  1673 από πριγκιπική οικογένεια στη Σίτσανη της Μολδαβίας. Η γενέτειρα του έχει μετονομαστεί σε Ντιμίτρι Καντεμίρ, δηλαδή φέρει το όνομά του. Ανατράφηκε και μορφώθηκε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Δάσκαλός του ήταν ο Ιωάννης Κομνηνός Μόλυβδος. Έγινε άριστος χρήστης της ελληνικής, της λατινικής, της αραβικής και της ρωσικής γλώσσας, καθώς και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Παρουσίασε ένα εξαιρετικό και πλούσιο συγγραφικό έργο, μεταξύ αυτών τα: Η Ιστορία της Ακμής και Παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Descriptio Moldavie, Historia Hieroglyphica. Στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμενε διέθετε ιδιωτικό παλάτι στο Φανάρι.

Παντρεύτηκε δυο φορές. Το 1699 με την πριγκίπισσα Κασσάνδρα Καντακουζηνή και το 1717 όταν ζούσε εξόριστος στην Ρωσία την Αναστασία Τρουμπέσκαγια. 

Απέκτησε δυο γιούς, τον Αντίοχο Δ. Καντεμίρ και τον Κωνσταντίνο Β’ Καντιμήρη. Τα παιδιά του αναδείχθηκαν επίσης σε υψηλά αξιώματα και διέπρεψαν.







Αριστερά. Ο γιός του Δημήτριου Καντεμίρ, Αντίοχος Δ. Καντεμίρ σε γραμματόσημο της Μολδαβίας

Ανέλαβε δυο φορές την θέση του Βοεβόδα της Μολδαβίας. Από την θέση του αυτή παρακινούσε την Ρωσία να απελευθερώσει τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες από την τουρκική κυριαρχία. Αυτό έγινε αντιληπτό από τους Τούρκους και μετά την τουρκική νίκη στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο του 1710-11 αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στην Αγία Πετρούπολη. 

Πέθανε στο Δμιτρόφσκ της Ρωσίας την 1η Σεπτεμβρίου 1723, σε ηλικία 50 ετών.
Η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ρωσίας (ΕΣΣΔ) τίμησαν με την έκδοση γραμματοσήμων τον Δημήτριο Καντεμίρ, ανάμεσα στις άλλες τιμές για την προσφορά και τα έργα του.

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :

  1. Αγαπητέ Δημήτρη,
    πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου για τους Καντεμίρ.
    Νομίζω ότι έχω φωτογραφία από τον σδόμο που έμενε στην Κωνστανινούπολη, διότι μου είχε κάνει εντύπωση. Επίσης, κάποιος από την οικογένεια νομίζω ότι ήταν σπουδαίος ζωγράφος.
    Θα το ψάξω και θα επικοινωνήσω μαζί σου.
    Ανδρέας Πούλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή