Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ΤΜΗΜΑ Β΄

Στις 17 Ιανουαρίου τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν την πρώτη σειρά γραμματοσήμων για το 2024.

Πρόκειται για την σειρά: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Τμήμα Β’. Το πρώτο τμήμα είχε κυκλοφορήσει το 2019.

Αποτελείται από πέντε αξίες και εικονίζει πέντε μεγάλους των ελληνικών γραμμάτων της αρχαίας εποχής. Τους Αριστοφάνη, Αισχύλο, Πίνδαρο, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα.

Την σειρά σχεδίασαν οι Γιάννης Γουρτζής και Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Τα γραμματόσημα τυπώθηκαν στην Veridos Ματσούκης Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας στο Ίλιον Αττικής, σε φύλλα των 25 τεμαχίων και σε λωρίδες των πέντε τεμαχίων, χωρίς οδόντωση οριζόντια και δεμένες σε δεσμίδες των 100 γραμματοσήμων (20 πεντάδες) , με μέθοδο εκτύπωσης την πολυχρωμία όφσετ. Μαζί κυκλοφόρησε και ένα αριθμημένο μπλοκ (φεγιέ) με μία σειρά σε οριζόντια διάταξη.

Τα γραμματόσημα, το μπλοκ και ότι άλλο διατίθεται θα παραμείνουν σε διάθεση μέχρι εξαντλήσεως. Δηλαδή πρόκειται για μία σειρά κοινής χρήσεως.

Οι αξίες, οι παραστάσεις και οι ποσότητες έχουν ως εξής:

 

1.00 €   Αριστοφάνης     500.000 τεμάχια

1.20 €   Αισχύλος           700.000

1.50 €   Πίνδαρος           500.000

2.00 €   Ηράκλειτος         750.000

2.50 €   Αναξαγόρας        750.000

Σύνολο ονομαστικής αξίας € 8.20

 

Μπλοκ αξίας € 8.20 ποσότητα 5.000 τεμάχια

 

Τα ΕΛ.ΤΑ ετοίμασαν και διαθέτουν ακόμα Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (3200 φάκελοι) και Κάρτες Μάξιμουμ (750 σετ καρτών) και πακέτα σειράς (presentation packs) σε 300 τεμάχια.

 

Παρατήρηση 1

Τα ΕΛ.ΤΑ. αναγράφουν στο σχετικό προσπέκτους που κυκλοφόρησε πως ο «Χαλκογραφικός σχεδιασμός» έγινε από τον Γιάννη Γουρτζή , καθηγητή της ΑΣΚΤ. Λίγο πιο κάτω αναφέρεται πως η εκτύπωση έγινε με πολυχρωμία (όφσετ).

Όμως χαλκογραφία σημαίνει βαθυτυπία και δεν συμβαδίζει με την όφσετ που είναι μια εξέλιξη της λιθογραφίας. Ο εξαίρετος κύριος καθηγητής δημιούργησε στην σχεδίασή του  γραμμώσεις που προσομοιάζουν με τις γραμμές του χαράκτη της βαθυτυπίας. Η παρουσίαση λοιπόν από τα ΕΛ.ΤΑ ως χαλκογραφικός σχεδιασμός είναι άσχετος και δείχνει άγνοια του θέματος.

 

Παρατήρηση 2

Στο προσπέκτους των ΕΛ.ΤΑ επίσης ενώ σε κάποιο σημείο αναφέρεται πολύ σωστά «Τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα» σε άλλο σημείο αναφέρονται τα γραμματόσημα και το αριθμημένο φυλλαράκι μαζί με τους φακέλους, τις κάρτες μάξιμουμ και το πακέτο σειράς ως προϊόντα.

Τα γραμματόσημα και το φυλλαράκι είναι αξιόγραφα με κύριο σκοπό την πληρωμή του ταχυδρομικού τέλους και όχι προϊόντα. Γι΄αυτό δεν έχουν ΦΠΑ.

Καλλίτερα λοιπόν τα ΕΛ.ΤΑ. για το σύνολο των όσων διατίθεται να έγγραφαν ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ η ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ αντί του ΠΡΟΪΟΝΤΑ, κάτι που δεν ταιριάζει στο αναμενόμενο κύρος και βάρος των 195 ετών του εθνικού οργανισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της προσφοράς του στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Δημήτρης Περδίκης

 

 

 

 

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου