Δέκα χρόνια χωρίς τον Μάριο Τόκα



Σαν σήμερα 27 Απριλίου, πριν από 10 χρόνια, έφυγε πρόωρα από κοντά μας ο μεγάλος μας τραγουδοποιός Μάριος Τόκας σε ηλικία 54 ετών.
Γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1954 και από πολύ νεαρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του στην μουσική. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στην Φιλοσοφική Σχολή. Αυτό που αγάπησε όμως και για αυτό που αγαπήθηκε ήταν η μουσική του. Χάρισε τόσα τραγούδια και όλα είναι και σήμερα στα χείλη όλων των Ελλήνων. Το 1978 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο «Τα τραγούδια της παρέας». Κάποια από τα τραγούδια του «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Την νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα φεγγάρια», Έγραψε συμφωνικά έργα, μουσική για θέατρο, για κινηματογράφο, για παιδικά έργα. Δημιουργίες του τραγουδούν τον πόνο και τον καημό της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
Ο Μάριος Τόκας τιμήθηκε με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς προς την πατρίδα» το 2001 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης».

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Μάριου Τόκα εξέδωσαν σήμερα, ανήμερα της επετείου, ένα αναμνηστικό γραμματόσημο ονομαστικής αξίας € 0.64. Το γραμματόσημο σχεδίασε και επιμελήθηκε η Μαριάννα Ιακώβου και εκτύπωσε στο Ίλιον Αττικής η VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας σε μικρά φύλλα των 6 τεμαχίων και σε ποσότητα 110.000 γραμματοσήμων σε πολυχρωμία όφσετ. 

Ετοιμάστηκαν ακόμα 5000 φάκελοι 1ης ημέρας κυκλοφορίας.

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου