Της Κύπρου τα γεφύρια


Φέτος το κοινό θέμα των γραμματοσήμων EUROPA είναι τα γεφύρια. Ένα πολύ ωραίο θέμα όπου κάθε χώρα και κάθε τόπος θα μπορέσει να παρουσιάσει το διαχρονικό πρόβλημα της ζεύξης και πως αντιμετωπίστηκε από διαφόρους λαούς της Ευρώπης από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Η Κύπρος μας λοιπόν στις 2 Μαΐου 2018 κυκλοφορεί την σειρά EUROPA με δύο γραμματόσημα όπου εικονίζονται παλιά και πανέμορφα γεφύρια.
Στο γραμματόσημο των € 0.34 απεικονίζεται το γεφύρι του Κελεφού, ή αν προτιμάτε, του Τζιελεφού, στην ντοπιολαλιά. Βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Άγιος Νικόλαος, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία με πλάτανους και άγρια βλάστηση και πανίδα. Το γεφύρι αυτό είναι μεσαιωνικό και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που υπάρχει στην Κύπρου, κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτεί τον φράκτη του Αρμίνου που βρίσκεται λίγο πιο κάτω.
Στο γραμματόσημο των € 0.64 απεικονίζεται το γεφύρι της Ακαπνούς που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Το πέτρινο αυτό γεφύρι είναι δίτοξο και βρίσκεται ΒΔ του χωριού Ακαπνού, πάνω σε παραπόταμο του Βασιλικού. Είναι από την εποχή της Ενετοκρατίας, διατηρείται σε άριστη κατάσταση με τα θεμέλια του δρόμου που εκτεινόταν στις δυο άκρες του.
Το γραμματόσημο των € 0.34 τυπώθηκε σε 190.000 τεμ. και των € 0.64 σε 90.000 τεμ. Σε μικρά φύλλα των 8 τεμαχίων.

Ακόμα κυκλοφόρησαν και 10.000 τευχίδια που περιέχουν 8 γραμματόσημα εναλλασσόμενα 0.34 – 0.64 -0.34 κ.ο.κ.
Τα γραμματόσημα σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ιωάννα Κάλλη και εκτύπωσε η VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. στο Ίλιον Αττικής (λιθογραφία – όφσετ).

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ετοίμασαν και 5000 φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας.

Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου