70ρις Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσων



    Στις 16 Νοεμβρίου 2018 τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν ένα αυτοκόλλητο γραμματόσημο, ονομαστικής αξίας ίσης με το 1ο βάρος (έως 20 γρ.) τέλους επιστολής για το εξωτερικό (σήμερα, σύμφωνα με τον κατάλογο επιστολικού ταχυδρομείου των ΕΛ.ΤΑ 0.90 €). Το γραμματόσημο είναι αυτοκόλλητο εκδόθηκε και διατίθεται μόνο σε μορφή τευχιδίου, που περιέχει 10 γραμματόσημα προς € 8. Κυκλοφόρησαν 5000 τευχίδια, ήτοι 50.000 γραμματόσημα.
  Τα ΕΛ.ΤΑ ετοίμασαν και 750 αριθμημένους και εικονογραφημένους φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας με επικολλημένο το γραμματόσημο και σφραγισμένο με την αναμνηστική σφραγίδα 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Θα διατίθεται προς 2.50 € στους νομούς με ΦΠΑ 24% και € 2.36 στους νομούς με ΦΠΑ 17%.

    Το ότι στις 31 Μαΐου 2018 είχε κυκλοφορήσει ένα προσωπικό γραμματόσημο με ακριβώς το ίδιο θέμα, για τους αρμοδίους της ταχυδρομικής υπηρεσίας της χώρας μας φαίνεται πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Βγάζουμε ότι θέλουμε, λοιπόν, όπως θέλουμε και τα βαπτίζουμε όπως επίσης θέλουμε, φτάνει που το ζήτησε ο κ. Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόσο καλά γνωρίζει τα περί την ταχυδρομική υπηρεσία και την φιλοτελική δεοντολογία ο αξιότιμος κύριος βουλευτής δεν έχουν καμία σημασία.
Λοιπόν, το γραμματόσημο αυτό εκδίδεται με μία «ειδική εγκύκλιο» με θέμα «Αναμνηστικές σφραγίδες» και «κυκλοφορία διαφόρων φιλοτελικών προϊόντων» όπου στην δεύτερη παράγραφο αναφέρονται ως «ειδικά προσωπικά γραμματόσημα». Το ότι δεν είναι ειδικά, δηλαδή ειδικής χρήσεως, ούτε προσωπικά. Τα προσωπικά είναι σαν αυτό που εικονίζεται πιο πάνω και κυκλοφόρησε στις 31 Μαΐου. Αυτό φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία. Το ότι δεν είναι προϊόν αλλά γραμματόσημο, ήτοι ένσημο, ήτοι αξία, επίσης αγνοείται, ηθελημένα ή όχι, δεν ξέρω. Πρωτογενώς το γραμματόσημο είναι απλά ένα ταχυδρομικό ένσημο με το οποίο εισπράττεται το ταχυδρομικό τέλος. Το φιλοτελικό ενδιαφέρον είναι δευτερογενές επακόλουθο της ζήτησής του από κάποιους που ονομάζονται φιλοτελιστές και οι οποίοι αρέσκονται στο να ασχολούνται με αυτά τα χαρτάκια. Κατανοητό; Αυτά που γράφτηκαν περί «φιλοτελικών γραμματοσήμων» είναι ανοησίες ανίδεων με το αντικείμενο. Το γραμματόσημο είναι ταχυδρομικό και μόνο και για αυτόν τον λόγο ενδιαφέρει τους φιλοτελιστές και έτσι κερδίζει η φιλοτελική υπηρεσία χρήματα χωρίς κατ’ ανάγκη να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες μεταφοράς της αλληλογραφίας. Άλλο είναι να εισπράττεις 0.90 € για να μεταφέρεις ένα γράμμα ως την Νέα Ζηλανδία, και άλλο να τα εισπράττεις και να τα βάζεις στο ταμείο σου χωρίς να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να το πουλήσεις.
     Μετά από αυτά να αναφέρω ακόμα πώς να αναγράφεις σε ένα γραμματόσημο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και HELLENIC POST και HELLAS, αυτός όλος ο πλεονασμός δεν υπάρχει ούτε υπήρξε σε καμία άλλη χώρα. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση να αναγράφει εκτός από την ένδειξη της χώρας προέλευσης με το αλφάβητό της και μία αναγραφή χώρας και στο λατινικό αλφάβητο. Επειδή η λέξη POST είναι λέξη που υπάρχει στην αγγλική, στην γερμανική και ίσως σε κάποιες ακόμα γλώσσες, όχι όμως στην ελληνική, δεν πρέπει ένα ελληνικό γραμματόσημο να την αναγράφει. Αρκεί το HELLAS.
Τέλος η παράσταση του γραμματοσήμου έχει πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την παράσταση. Διάβασα πως εικονίζει μνημείο στην Σύμη. Αυτό πρέπει να εικονίζεται έτσι ώστε να είναι εμφανές, και όχι μία γκρι σκούρα εικόνα που δεν καταλαβαίνει κανείς τι δείχνει.
    Στραβά λοιπόν πάνε κάποια πράγματα στην ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας μας και αυτά πρέπει άμεσα να διορθωθούν γιατί το ρεζίλι είναι διεθνές.

Δημήτρης Περδίκης
          

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :


  1. Έχεις εύστοχα σχολιάσει καί άλλα σωστά κατά τό παρελθόν,τά ξέρουν όλα γι αυτό
    συνεχιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή