Τα γραμματόσημα από την Φαλενίτσα



Η Φαλενίτσα, μικρή πόλη στην Πολωνία, 19 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της Βαρσοβίας σήμερα είναι ένα καταπράσινο προάστιο της πρωτεύουσας του πολωνικού κράτους. Όμως πριν από το 1940 ήταν μία μικρή αλλά σημαντική πόλη, κατοικημένη σε μεγάλο ποσοστό από Εβραίους.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο πολωνικός στρατός αμύνθηκε με ηρωισμό, όμως σε μερικές εβδομάδες οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την χώρα και την είχαν διαμελίσει για μία ακόμα φορά, και είχαν εξαφανίσει και την ονομασία της.
Ένα τμήμα της χώρας στα βόρεια και ΒΔ ενσωματώθηκε στην Γερμανία. Το ανατολικό τμήμα της Πολωνίας καταλήφθηκε από την Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια της συμφωνίας Ρίμπεντροπ – Μολότωφ. 

Το 1941 η Γερμανία επιτέθηκε και στην Σοβιετική Ένωση. Τα εδάφη της ανατολικής Πολωνίας που είχε δώσει στην ΕΣΣΔ με την συμφωνία, τα καταλαμβάνει, τους δίνει ένα άλλο όνομα, Ostland (Ανατολική χώρα).  

Μικρά κομμάτια στα νότια δόθηκαν στην Σλοβακία και ότι έμεινε έγινε έδαφος υπό γερμανική διοίκηση. GENERALGOUVERNEMENT, δηλαδή (Περιοχή) Γενικής Διοίκησης. Η περιοχή αυτή περιελάμβανε και την Βαρσοβία, είχε όμως πρωτεύουσα την Κρακοβία.
Εδώ υπήρχε βέβαια και η Φαλενίτσα όπου οι Γερμανοί στα τέλη Οκτωβρίου 1940 δημιούργησαν ένα γκέτο, όπου φρουρούμενοι έπρεπε να κατοικούν όλοι οι Εβραίοι. Το γκέτο διατηρήθηκε 22 μήνες και σε αυτό το διάστημα 1500 άνθρωποι έχασαν εκεί την ζωή τους, από ασθένειες, κακουχίες, στερήσεις, κρύο και εκτελέσεις.
Στις 20 Αυγούστου 1942 οι Γερμανοί άρχισαν να στοιβάζουν τους Εβραίους σε βαγόνια τραίνων με προορισμό το στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα και τα κρεματόρια του. Οι νέοι όμως κάτι κατάλαβαν και εκμεταλλευόμενοι τα πυκνά δάση γύρω από την πόλη, μπόρεσαν να ξεφύγουν. Στα δάση οργανώθηκαν και ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο κατά των γερμανικών δυνάμεων.
Η Πολωνία είναι πεδινή χώρα, όμως διαθέτει πολλά και πυκνά δάση. Στα δάση αυτά δημιουργήθηκαν ανταρτικά σώματα που δεν άφηναν τους Γερμανούς ούτε στιγμή ήσυχους. 
Γραμματόσημο που εκδόθηκε από την εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας στο Λονδίνο

Η ARMIA KRAJOWA (AK), δηλαδή ο Εθνικός Στρατός, έπαιρνε εντολές από την εξόριστη πολωνική κυβέρνηση στο Λονδίνο. Η ARMIA LUDOWA (AL) ήταν ό λαϊκός στρατός που ελεγχόταν και συνεργαζόταν με την Σοβιετική Ένωση. Ακόμα είχαμε και την μικρή ανεξάρτητη δύναμη των Εβραίων.
Την 1η Αυγούστου του 1944 ο σοβιετικός στρατός στον δρόμο του προς το Βερολίνο, νικώντας πλέον τις ναζιστικές δυνάμεις φτάνει από τα ανατολικά σε πολύ μικρή απόσταση από την Βαρσοβία. Οι Σοβιετικοί είχαν ήδη δημιουργήσει στο Λούμπλιν μία πολωνική κομμουνιστική κυβέρνηση η οποία ανελάμβανε την εξουσία στα εδάφη που οι Σοβιετικοί αλλά και οι αντάρτες του AL απελευθέρωναν. Οι δυνάμεις του ΑΚ παίρνουν εντολές από την εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο, να ξεσηκωθούν, να καταλάβουν την Βαρσοβία και να δημιουργήσουν κυβέρνηση. Έτσι πίστευαν πως μόλις οι Σοβιετικοί θα έφταναν θα έβρισκαν την Βαρσοβία ελεύθερη με νόμιμη κυβέρνηση και δεν θα τολμούσαν να επιβάλουν λαϊκή δημοκρατία.
Η Βαρσοβία ξεσηκώνεται, οι Γερμανοί αιφνιδιάζονται, όμως όταν φτάνουν γερμανικές ενισχύσεις η μάχη για τους Πολωνούς γίνεται άνιση.
Οι Σοβιετικοί φτάνουν σε ελάχιστη απόσταση και σταματούν. Βλέπουν την καταστροφή της Βαρσοβίας και την τραγωδία των Πολωνών απαθείς.
Οι Εβραίοι από τα δάση της Φαλενίτσας βλέποντας την κατάσταση βγαίνουν και καταλαμβάνουν την πόλη τους. Δημιουργούν και ασκούν διοίκηση στην πόλη. Στο ταχυδρομείο βρίσκουν τα γραμματόσημα της Γερμανικής Διοίκησης. 




Αριστερά η επισήμανση με το μεγάλο F
Δεξιά το μικρό F







Κατασκευάζουν δύο σφραγίδες (η μία είναι λίγο πιο μεγάλη από την άλλη) και με αυτές επισημαίνουν τα γραμματόσημα με ένα μεγάλο F,  δηλαδή Falenica, διαγώνια. 


Επισημαίνουν 15 αξίες από την σειρά που εικονίζει τον Χίτλερ. Ήτοι 2, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 24, 30, 32, 40, 48, 50, 60 gr. Και 1 Zloty. Επίσης είναι γνωστά επισημασμένα γραμματόσημα και άλλων εκδόσεων Γερμανικής Διοίκησης.
Οι εξεγερμένοι Πολωνοί από την Βαρσοβία στέλνουν μηνύματα στους Εβραίους και τους ζητούν να προστρέξουν σε βοήθεια. Όμως τελικά οι Εβραίοι της Φαλενίτσας αποφασίζουν να ενταχθούν στην σοβιετική πλευρά.

Οι μαχητές της Βαρσοβία παραδίδονται στην μοίρα τους, πολεμούν ηρωικά και μέσα στους υπονόμους ακόμα. Φθάνουν όμως και άλλες γερμανικές ενισχύσεις με τεθωρακισμένα τα οποία κονιορτοποιούν με τις βολές τους τα κτήρια, το ένα μετά το άλλο, μαζί και τους απελπισμένους μαχητές του ΑΚ που μάχονται μέχρι εσχάτων. Όταν καταστέλλεται η εξέγερση η Βαρσοβία είναι ένας απέραντος ερειπιώνας. Οι Σοβιετικοί κάποια στιγμή περνούν τον Βιστούλα και μπαίνουν σε μία έρημη Βαρσοβία. Η λαϊκή δημοκρατία θα κρατήσει 45 χρόνια.

Δημήτρης Περδίκης


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου