Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση



Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. Έγινε γνωστό πως η απόφαση είναι προσωπική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως ο παγκόσμιος οργανισμός μεταχειρίζεται άνισα κάποιες χώρες από άλλες. Πιο συγκεκριμένα ξεκαθαρίζουν πως κατηγορούν την UPU πως μεταχειρίζεται ευνοϊκά την Κίνα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα δέμα 2 κιλών μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστίζει από $19 ως $23 ενώ το ίδιο δέμα από την Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στοιχίζει μόνο $5. Αυτό επισημαίνουν πως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και προνομιακή μεταχείριση προς την Κίνα. Έτσι κινεζικές εταιρείες διαφημίζουν και προωθούν μέσω του διαδικτύου τα προϊόντα τους και έχουν κατακλύσει τις ΗΠΑ με πάμφθηνα είδη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει μονομερώς την διαδικασία αποχώρησης και αντικατάστασης της UPU με διμερείς διακρατικές συμβάσεις. Κάτι δύσκολο εφόσον τα μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης είναι 192 κράτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UPU που ιδρύθηκε πριν από 145 χρόνια, το 1874. Η τελική υλοποίηση της αμερικανικής απόφασης θα γίνει στο προσεχές παγκόσμιο ταχυδρομικό συνέδριο, το 2020.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση ήταν έμπνευση και πρόταση του Γερμανού ταχυδρομικού διευθυντή Χάινριχ Φον Στέφαν ο οποίος μπόρεσε να συγκαλέσει το 1874 ταχυδρομικό συνέδριο στην Βέρνη της Ελβετίας. Σε αυτό το συνέδριο ιδρύθηκε η UPU με έδρα την Βέρνη και αρχικό όνομα General Post Union. 

Το 1948 ο διεθνής αυτός οργανισμός έγινε οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και πλέον όλα τα μέλη του ΟΗΕ είναι και μέλη στην UPU.
Η UPU έχει σκοπό τον συντονισμό και την καλυτέρευση των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα την καταπολέμηση μεταφοράς παράνομων ειδών όπως τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Πριν από την ίδρυσή της υπήρχε μία απίστευτη πολυπλοκότητα στην λειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Όλα αυτά μπόρεσαν να κωδικοποιηθούν και να εφαρμοστούν διεθνείς κανόνες συνεχούς και αδιατάραχτης ταχυδρομικής υπηρεσίας ανά τον κόσμο.
Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου