Κυκλοφόρησε ο νέος κατάλογος ΕΡΜΗΣ 2019



Ο νέος κατάλογος ΕΡΜΗΣ 2019 – Γραμματόσημα Ελλάδος 1861-2018 και Ταχυδρομική Ιστορία κυκλοφόρησε. Σε μικρότερο μέγεθος (14Χ21 cm), σελίδες 636.
Εικονίζει, παρουσιάζει και τιμολογεί όλα τα ελληνικά γραμματόσημα καθώς και τα γραμματόσημα των Νέων Χωρών, Κρήτης, Βορείου Ηπείρου, Ιονίων νήσων, Σάμου κλπ. Επίσης τα γραμματόσημα ξένων ταχυδρομικών γραφείων, διοικήσεων και κατοχών στην Ελλάδα.
Η εικονογράφηση είναι σε πολυχρωμία και η παρουσίαση του ιδιαίτερα ελκυστική και εύχρηστη. Τα κείμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά με πλούσια ιστορικά και πληροφοριακά στοιχεία. Η εταιρεία «Φιλοτελικός Ερμής Ε.Π.Ε.» που τον εκδίδει τον διαθέτει προς € 15.
Οι τιμολογήσεις της νέας έκδοσης σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες που φθάνουν μέχρι και 70%.
Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο 1861-1900 οι αυξήσεις είναι από 0 ως 70%.
Για την χρονική περίοδο 1901-1923 υπάρχουν αυξήσεις από 0 ως 50% με μία σημαντική πτώση στην τιμή της σειράς της «Προσωρινής Κυβέρνησης 19016». Στα χρόνια 1924-1954 οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες εκτός από μία σειρά όπου υπάρχει αύξηση τιμής 100% (!!). Στο 1955-2010 έχουμε από αμετάβλητες τιμές μέχρι αυξήσεις σε κάποιες σειρές ως 30%. Στην πιο πρόσφατη περίοδο 2011-2018 έχουμε αρκετές αυξήσεις τιμών της τάξεως του 10% αλλά και κάποιες στο 30%. Η γενική εικόνα στα ασφράγιστα 1949-2018 είναι + 7%.
Τα γραμματόσημα του Αγίου Όρους είναι αυξημένα από 0 ως 25%. Η μεγάλη άνοδος παρατηρείται όμως στα γραμματόσημα της Βορείου Ηπείρου όπου έχουμε αυξήσεις τιμών πολλών εκδόσεων 30% ως και 70%.
Στον κατάλογο υπάρχει ένα νέο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Ειδικά προσωπικά γραμματόσημα σε τευχίδια». Εδώ θα διαφωνήσω με τον τίτλο ο οποίος βέβαια είναι αυτός που τα παρουσιάζουν τα ΕΛ.ΤΑ όμως ο φιλοτελικός κόσμος ξέρει καλλίτερα να εκτιμήσει τι είναι και πως πρέπει να ονομάζεται το κάθε τι. Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι ούτε ειδικά, ούτε προσωπικά είναι κανονικά για ταχυδρόμηση γραμματόσημα που ναι μεν εκδίδονται σε τευχίδια, κάτι καθόλου πρωτότυπο στην σημερινή εποχή. Είναι αυτοκόλλητα όπως δυστυχώς και τα περισσότερα γραμματόσημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι ούτε πρόσθετα τέλη προνοίας, ούτε εισπρακτέα, ούτε υπηρεσιακά γραμματόσημα. Τίποτα το ειδικό δεν είναι. Εκδίδονται σε ελάχιστες ποσότητες και αυτό είναι μεν ελκυστικό για τους κερδοσκόπους όμως θα μείνει σαν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού γραμματοσήμου. Πρέπει να σταματήσει το συντομότερο η κατάσταση αυτή γιατί σε λίγο καιρό θα τα βλέπουμε ατιμολόγητα στους διεθνείς καταλόγους με μία στρογγυλή μαύρη κηλίδα.
Ο 2ος τόμος που αναφέρεται στην Κύπρο δεν κυκλοφόρησε και αναμένεται να εκδοθεί το 2021.
Δημήτρης Περδίκης

Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ 2019 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή