Βασίλισσα Όλγα















Η βασίλισσα Όλγα γεννήθηκε στις 22  Αυγούστου 1851 (Ιουλιανό ημερολόγιο), στο ανάκτορο Παυλόφσκ, στην Αγία Πετρούπολη, στην Ρωσία.
Πατέρας της ο Μεγάλος Δούκας Κωνσταντίνος Νικολάγιεβιτς και μητέρα της η Δούκισσα Αλεξάνδρα της Σαξονίας – Άλτενμπουργκ. Ήταν συγγενής του τσάρου και βέβαια μία Ρομανώφ. Το 1862 ο πατέρας της έλαβε την θέση του αντιβασιλέα της Πολωνίας. Το 1863 ο νεαρός βασιλεύς της Ελλάδας Γεώργιος 1ος, 18 ετών τότε, επισκέφτηκε την Αγία Πετρούπολη όπου ανάμεσα στα πρόσωπα που συνάντησε ήταν και η 12χρονη παιδίσκη Όλγα.
Το 1867 ο Γεώργιος επισκέφτηκε ξανά την Αγία Πετρούπολη και βρέθηκε και πάλι μαζί με την νεαρή Όλγα που ήταν πλέον 16 ετών. Τελικά ο Γεώργιος ζήτησε το χέρι της Όλγας από τους γονείς της. Η Όλγα ήδη είχε ερωτευθεί τον νεαρό βασιλιά. Μετά από πολλούς δισταγμούς της οικογένειας
στις 27 Οκτωβρίου 1867 πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη οι βασιλικοί γάμοι του Γεωργίου 1ου της Ελλάδας με την Όλγα, Μεγάλη Δούκισσα των Ρομανώφ. Ακόμα η Όλγα ήταν απόγονος της βυζαντινής αυτοκράτειρας Δούκαινας Καματηράς και του συζύγου της Αλέξιου 3ου Αγγέλου (1195-1203).
Η Όλγα όταν έφτασε στην Ελλάδα απογοητεύτηκε από την χώρα που αντίκρισε. Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 1867 και στα ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης ήταν ένα πολιτισμικό σοκ. Σύντομα όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με προνοιακά και φιλανθρωπικά έργα όπου πραγματοποίησε εξαιρετικό έργο. 

Το 1877 δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ίδρυσε νοσοκομεία και κέντρα βοηθείας για τους οικονομικά αδυνάτους.
Σε κρίσιμες στιγμές, πολέμους, σεισμούς, με στολή νοσοκόμας προσπαθούσε να προσφέρει ότι ήταν δυνατόν.


Το 1912 ζητά από την εταιρεία «Ασπιώτη» την εκτύπωση ενός γραμματοσήμου, πρόσθετου τέλους αξίας 2λ. υπέρ του αγώνα κατά της φυματίωσης. Το γραμματόσημο αυτό εικονίζει τον Γεώργιο και την Όλγα. Εκτυπώθηκε, όμως δεν κυκλοφόρησε τελικά. Αντ΄αυτού μετά 2 χρόνια, το 1914 κυκλοφορεί μία σειρά 2 γραμματοσήμων υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Περιθάλψεως.
Το βασιλικό ζεύγος είχε την ευτυχία να δει την γέννηση οκτώ απογόνων, 5 αρρένων και 3 θηλέων. Από αυτά ένα μόνο, η Όλγα πέθανε έξη μήνες μετά την γέννησή της. Απογόνους των υπολοίπων επτά τέκνων βλέπουμε στις βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Τα οκτώ παιδιά με χρονολογική σειρά γέννησης είναι οι: Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Αλεξάνδρα, Νικόλαος, Μαρία, Όλγα, Ανδρέας, Χριστόφορος.
Μετά το τέλος του 1ου Βαλκανικού Πολέμου, το 1913 ο Γεώργιος δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη από κάποιον Αλέξανδρο Σχοινά. Η βασίλισσα επισκέφτηκε τον κρατούμενο δολοφόνο και μίλησε μαζί του στην αστυνομική διεύθυνση. Αμέσως μετά την αποχώρηση της Όλγας ο δολοφόνος έπεσε από το παράθυρο του δωματίου όπου κρατείτο και σκοτώθηκε. Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτοκτόνησε. Ακούστηκαν διάφορα, άγνωστο είναι τι ειπώθηκε στην συνομιλία του με την βασίλισσα. Βασιλεύς εστέφθη ο διάδοχος Κωνσταντίνος, η Όλγα αναχώρησε για την Ρωσία όπου συνέχισε το προνοιακό έργο της. Μετά από λίγους μήνες ξέσπασε και ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η νύφη της, Σοφία ήταν αδελφή του Γερμανού Καϊζερ.
Για κάποιους όλα αυτά συνθέτουν κάτι. Χωρίς αποδείξεις το κάτι είναι απλά συνομωσιολογία.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση την βρήκε στο πατρικό ανάκτορο, στο Παυλόφσκ όπου παρέμεινε φρουρούμενη από τους Μπολσεβίκους. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πρεσβείας της Δανίας για να μπορέσει να αναχωρήσει.
Το 1920 η Όλγα ανέλαβε καθήκοντα αντιβασίλισσας για λίγες εβδομάδες μέχρι την επάνοδο και την ανάληψη της βασιλείας από τον γιό της Κωνσταντίνο ο οποίος είχε απομακρυνθεί με την επικράτηση της Εθνικής Αμύνης.
Η βασίλισσα Όλγα εικονίζεται σε μερικά ελληνικά γραμματόσημα. Το 1912 είναι το πρώτο που δεν τέθηκε ποτέ σε κυκλοφορία. Το 1939 κυκλοφόρησε μία σειρά τριών γραμματοσήμων Κοινωνικής Προνοίας  όπου εικονίζονται οι βασίλισσες Όλγα και Σοφία ως νοσοκόμες. 

Τα γραμματόσημα αυτά έλαβαν διάφορες επισημάνσεις από το 1940 ως το 1947 Προστασίας Φυματικών, Προνοίας, με «Ελληνική Διοίκησις» για χρήση στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου που είχαν απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό, δυστυχώς προσωρινά το 1940-1941. Ακόμα επισημάνθηκαν σε εκδόσεις της ιταλικής κατοχής των Ιονίων νήσων. Το 1956 και 1957 η βασίλισσα Όλγα εικονίζεται στις σειρές «Βασιλέων» 1η και 2η. Το 1963 η βασίλισσα με ενδυμασία νοσοκόμας εικονίζεται στην σειρά για τα 100 χρόνια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.   
Η βασίλισσα Όλγα απεβίωσε στην Ρώμη στις 18 Ιουνίου 1926, σε ηλικία 75 ετών.

Δημήτρης Περδίκης
     


Share on Google Plus

About Stamps Philatelic

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 σχόλια :

  1. Να προσθέσω και κάτι ακόμη από την wikipedia : "Η Βασίλισσα Όλγα ασχολήθηκε πάρα πολύ με φιλανθρωπικά έργα. Δημιούργημά της είναι το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά.

    Κατά τη διάρκεια επισκέψεών της στο μέτωπο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν την ικανότητα να διαβάσουν την Βίβλο, διότι ήταν γραμμένη στην Καθαρεύουσα. Έτσι ξεκίνησε πρωτοβουλία για την έκδοση της Βίβλου στη Δημοτική. Η έκδοση στη Δημοτική έγινε το 1901 χωρίς την επίσημη άδεια της Ιεράς Συνόδου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τα λεγόμενα Ευαγγελικά. Ταραχές έγιναν στην Αθήνα από τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, καθώς και η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη. Η μετάφραση τελικώς αποσύρθηκε."

    Εκδόθηκε επίσης και η σειρά : 1936, Πένθιμα Κωνσταντίνου Α’ Αναμνηστική σειρά 2 αξιών Γραμματόσημα για τη μετακομιδή στο Τατόι των οστών Κωνσταντίνου Α’ και των οστών Όλγας και Σοφίας.

    Με εκτίμηση,

    Σ.Κ., Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή